WordPress-SEO: De beste tipsene

Følg disse stegene for å bli bedre indeksert av Google

Lesetid: 9 minutter
Illustrasjon av SEO for WordPress

I denne artikkelen skal jeg vise deg hvordan du går frem for å optimalisere SEO for WordPress. Jeg anbefaler å starte med det grunnleggende som beskrevet i denne artikkelen.

 

Slik kommer du i gang med WordPress-SEO

Følge disse stegene for å få WordPress-nettstedet til å bli indeksert av Google, tenk deretter langsiktig og jobb med å forbedre innholdet ditt underveis.

Optimaliser WordPress for SEO: En omfattende guide


1. Velg en god hostingtjeneste

En pålitelig og rask hostingtjeneste er fundamentet for et SEO-vennlig WordPress-nettsted.

Når du velger en hostingtjeneste, bør du vurdere faktorer som oppetid, hastighet og kundestøtte. En høy oppetid garanterer at nettstedet ditt er tilgjengelig for besøkende og søkemotorer nesten hele tiden, noe som kan forbedre indekseringen. Rask serverrespons reduserer lastetider, noe som ikke bare forbedrer brukeropplevelsen, men også påvirker rangeringen i søkeresultatene positivt.

Tjenester som SiteGround, Bluehost og WP Engine er kjent for sine optimaliserte løsninger for WordPress. Husk også å sjekke om verten tilbyr integrerte sikkerhetsfunksjoner og automatiserte sikkerhetskopier for ekstra trygghet.

Hvis du ønsker noe som er enkelt og administrert tilbyr vi en pålitelig og rask hosting tilpasset WordPress.


2. Installer WordPress

Når du har valgt en god hostingtjeneste, er neste steg å installere WordPress. De fleste moderne hostingtilbydere tilbyr enkel installasjon av WordPress med bare noen få klikk gjennom kontrollpanelet sitt. Denne prosessen gjør det enkelt å komme i gang, selv for de uten teknisk bakgrunn.

Etter installasjonen, sørg for å oppdatere WordPress til den nyeste versjonen for å dra nytte av de siste sikkerhetsoppdateringene og funksjonene.

Ta deg også tid til å konfigurere grunnleggende innstillinger som nettstedets tittel, beskrivelse og tidssone. Dette danner grunnlaget for videre tilpasning og optimalisering av nettstedet ditt.


3. Velg et SEO-vennlig tema

Et SEO-vennlig tema er essensielt for å sikre at nettstedet ditt presterer godt i søkemotorer.

Velg et tema som er godt kodet og responsivt, slik at det tilpasser seg alle skjermstørrelser uten problemer.

Temautviklere som fokuserer på SEO, sørger for at kodingen er ren og at temaet laster raskt. Dette bidrar til å forbedre brukeropplevelsen og redusere fluktfrekvensen, noe som kan påvirke SEO positivt.

Sjekk også at temaet støtter schema markup, som hjelper søkemotorer å forstå innholdet ditt bedre.

Populære SEO-vennlige temaer inkluderer Elementor (bilde), Astra, GeneratePress og OceanWP. Disse temaene gir deg også fleksibilitet til å tilpasse utseendet og funksjonene uten å ofre ytelse.

4. Installer SEO-plugin

WordPress-plugins for SEO er kraftige verktøy som kan hjelpe deg med å optimere nettstedet ditt.

Yoast SEO og Rankmath er to av de mest populære alternativene. Disse pluginene tilbyr en rekke funksjoner som XML-sitemaps, som hjelper søkemotorer med å indekser nettstedet ditt mer effektivt, og metatagoptimalisering, som lar deg redigere tittel og meta-beskrivelser for hver side og innlegg. De gir også analyser og forslag til forbedringer basert på de nyeste SEO-prinsippene.

En annen viktig funksjon er muligheten til å håndtere robots.txt og .htaccess-filer direkte fra WordPress-dashbordet, noe som gir deg full kontroll over hvordan søkemotorer crawler nettstedet ditt.


5. Konfigurer permalenker

En SEO-vennlig permalenkestruktur gjør det enklere for søkemotorer å forstå innholdet på sidene dine. Gå til Innstillinger > Permalenker i WordPress-dashbordet og velg en struktur som inkluderer postnavn.

For eksempel, bruk «/%postname%/» i stedet for standardinnstillingen, som kan være mindre beskrivende.

En klar og konsis URL-struktur hjelper både brukere og søkemotorer med å forstå innholdet på sidene dine bedre. Dette kan forbedre klikkfrekvensen (CTR) i søkeresultatene og gi en bedre brukeropplevelse.

Ved å inkludere relevante søkeord i URL-ene, gir du også søkemotorene ekstra kontekst om innholdet, noe som kan bidra til høyere rangering.


6. Optimaliser tittel-tagger og meta-beskrivelser

Tittel-tagger og meta-beskrivelser er viktige elementer i SEO som påvirker hvordan nettstedet ditt vises i søkeresultatene.

Hver side og innlegg bør ha unike, engasjerende tittel-tagger og meta-beskrivelser som inkluderer relevante søkeord. Dette hjelper søkemotorene med å forstå innholdet og tiltrekke flere besøkende.

Bruk SEO-plugins som Yoast SEO eller Rankmath for å redigere disse elementene direkte fra WordPress-dashbordet.

Sørg for at tittel-taggene ikke er for lange, da de ellers kan bli avkortet i søkeresultatene.

Meta-beskrivelsen bør gi en kort og konsis oppsummering av innholdet, oppmuntre brukere til å klikke, og inneholde en oppfordring til handling når det er relevant.


7. Bruk SEO-vennlige URL-er

SEO-vennlige URL-er er korte, beskrivende og inneholder relevante søkeord. De gir brukerne og søkemotorene en klar indikasjon på innholdet på siden.

Når du oppretter nye innlegg eller sider, sørg for at URL-ene er enkle å lese og forstå.

Unngå lange, komplekse URL-strukturer med unødvendige tegn eller tall.

I stedet for en URL som ser slik ut: «dittnettsted.com/2024/05/20/innlegg12345», bør du bruke noe som «dittnettsted.com/seo-tips».

Du kan redigere URL-er i WordPress ved å klikke på «Rediger» under tittel-feltet når du lager eller redigerer innlegg og sider.


8. Skriv kvalitetsinnhold

Kvalitetsinnhold er hjørnesteinen i SEO. Lag innhold som er informativt, engasjerende og originalt. Dette gir verdi til målgruppen din og øker sannsynligheten for at de deler innholdet ditt, noe som kan forbedre søkemotorrangeringene dine.

Bruk relevante søkeord naturlig i innholdet, men unngå nøkkelordstuffing. Fokuser på å svare på spørsmål og behov fra dine brukere.

Bruk også underoverskrifter (H2, H3 osv.) for å bryte opp teksten, noe som gjør den lettere å lese både for mennesker og søkemotorer.

Inkluder interne og eksterne lenker for å gi mer kontekst og verdi til leserne dine.


9. Optimaliser bilder

Bilder kan forbedre brukeropplevelsen, men de må optimaliseres for å unngå å påvirke lastetiden negativt. Før du laster opp bilder til nettstedet ditt, gi dem beskrivende filnavn som inkluderer relevante søkeord.

Komprimer bildene for å redusere filstørrelsen uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Bruk et verktøy som TinyPNG eller en plugin som Smush for å komprimere bilder automatisk.

I tillegg bør du alltid legge til alternativ tekst (alt-tekst) som beskriver bildet og inkluderer søkeord der det er hensiktsmessig. Dette hjelper søkemotorer med å forstå innholdet på bildet og kan forbedre bildeksempler i søkeresultatene.


10. Intern sidelenking

Intern sidelenking er en viktig del av SEO-strategien din. Ved å lenke til relatert innhold på nettstedet ditt, hjelper du søkemotorer med å forstå strukturen og hierarkiet på nettstedet ditt. Dette kan også øke tiden brukere tilbringer på nettstedet ditt, noe som kan forbedre rangeringene dine.

Bruk relevante ankertekster som inneholder søkeord når du lenker internt. Dette gir søkemotorene kontekst om hva den lenkede siden handler om.

Et godt internt lenkenettverk kan også hjelpe med å spre lenkekraften (link juice) gjennom hele nettstedet ditt, noe som kan forbedre rangeringene til flere sider.


11. Mobiloptimalisering

Mobilvennlighet er en kritisk faktor for SEO, spesielt etter at Google har implementert sin mobile-first indeksering. Dette betyr at Google i stor grad bruker mobilversjonen av innholdet ditt for indeksering og rangering. Sørg for at nettstedet ditt er responsivt og fungerer godt på alle typer enheter.

Bruk Googles mobilvennlighetstest for å sjekke om nettstedet ditt er optimalisert for mobilbruk. Optimaliser navigasjonen for mindre skjermer, og sørg for at alle elementer, inkludert bilder og videoer, laster raskt og korrekt.

En god mobilopplevelse kan redusere fluktfrekvensen og forbedre brukernes tid på siden, noe som er positive signaler til søkemotorene.


12. Forbedre nettsidens hastighet

Nettsidehastighet er en av de viktigste tekniske faktorene i SEO. En treg nettside kan føre til høy fluktfrekvens og dårligere rangeringer.

For å forbedre hastigheten, komprimer bilder, bruk nettlesercache, og minifiser CSS, JavaScript og HTML. Vurder også å bruke en CDN (Content Delivery Network) som Cloudflare for å distribuere innholdet ditt over flere servere globalt, noe som reduserer lastetiden for brukere uansett hvor de befinner seg.

Bruk verktøy som Google PageSpeed Insights eller GTmetrix for å analysere og få anbefalinger for å forbedre hastigheten på nettstedet ditt. Implementer forbedringene og overvåk ytelsen regelmessig.


13. Overvåke og analysere

For å forstå hvordan SEO-innsatsen din påvirker nettstedet ditt, er det viktig å overvåke ytelsen regelmessig.

Google Analytics gir innsikt i trafikk, brukeradferd og konverteringer, mens Google Search Console hjelper deg med å identifisere søkefraser som fører trafikk til nettstedet ditt, og oppdage tekniske problemer. Bruk disse verktøyene til å sette mål og spore fremgangen.

For mer detaljert innsikt, bruk Google Tag Manager til å sette opp sporing for spesifikke hendelser, som knappeklikk eller nedlastinger.

Ved å analysere dataene kan du identifisere hva som fungerer og hva som trenger forbedring, slik at du kontinuerlig kan optimalisere nettstedet ditt.


14. Bygg tilbakekoblinger

Tilbakekoblinger fra autoritative nettsteder kan forbedre nettstedets autoritet og rangeringer i søkemotorene. Bygg relasjoner med andre nettsteder i din nisje og prøv å få dem til å lenke til ditt innhold. Du kan gjøre dette ved å lage høykvalitets innhold som andre ønsker å dele, gjesteblogging, eller ved å delta i relevante fora og diskusjoner.

Unngå kjøp av lenker eller deltakelse i lenkebytter som kan føre til straff fra søkemotorer.

Bruk verktøy som Ahrefs eller SEMrush for å overvåke tilbakekoblingsprofilen din og identifisere nye muligheter for å få lenker.

Høykvalitets tilbakekoblinger kan dramatisk forbedre nettstedets synlighet og trafikk.


15. Fokus på brukeropplevelse

En god brukeropplevelse (UX) er viktig både for SEO og for å beholde besøkende på nettstedet ditt. Sørg for at nettstedet ditt har enkel navigasjon, er visuelt tiltalende, og svarer på brukernes behov.

Designet bør være intuitivt, slik at brukerne enkelt finner det de leter etter. Bruk klare oppfordringer til handling (CTAs) for å guide brukerne mot ønskede handlinger, som å fylle ut et skjema eller gjøre et kjøp.

Forbedre lesbarheten med god typografi og tilstrekkelig kontrast mellom tekst og bakgrunn.

God UX kan redusere fluktfrekvensen, øke brukerens tid på siden, og til slutt bidra til bedre SEO-resultater.


16. Hold deg oppdatert på SEO

SEO er et dynamisk felt som stadig endrer seg. For å holde deg konkurransedyktig, er det viktig å følge med på de nyeste trendene, algoritmeoppdateringene fra Google, og beste praksis.

Delta i SEO-konferanser, følg anerkjente SEO-blogger og diskusjonsfora, og vurder å ta SEO-kurs for kontinuerlig læring. Abonner på nyhetsbrev fra pålitelige SEO-eksperter og bruk verktøy som Moz, Ahrefs eller SEMrush for å få innsikt i de nyeste utviklingene.

Ved å være oppdatert kan du justere strategiene dine raskt og sikre at ditt WordPress-nettsted alltid er optimalisert etter de nyeste standardene.

Hvordan starte med å bli bli synlig på Google

Google Search Console for WordPress
Google Search Console hjelper deg med å få WordPress indeksert i søk på Google.

Det første et WordPress-nettsted bør bruke er Google Search Console. Dette av flere grunner, da det er et uvurderlig verktøy som hjelper deg med å forbedre nettstedets synlighet i Google-søk.

Google Search Console en viktig ressurs for nettstedseiere og markedsførere på WordPress som ønsker å forbedre nettstedets synlighet i Google-søk, feilsøke problemer, og optimalisere ytelsen for bedre resultat.

 1. Registrere nettadressen din på Google Search Console: Start med å registrere nettadressen her
 2. Link WordPress-nettsiden fra andre nettsider du allerede har som synes på Google-søk
 3. Få andre nettsider eller blogger du kjenner til å linke til din WordPress-side: Skyskraper-teknikken kan hjelpe med dette
 4. Lag en blogg på nettsiden og publiser regelmessig: Dette er en enkel måte å dele innholdet ditt på, bygge tillit til Google og få sider indeksert raskere
 5. Gjør gjesteblogging og link tilbake til din side
 6. Del innhold fra nettsiden din i  kjente forumer
 7. Skriv en pressemelding med lenker til ditt nettsted
 8. Installere Google Analytics og koble den med Google Search Console. Et dashboardverktøy kan hjelpe deg med å forstå Analytics
 9. Del innholdet ditt på sosiale medier

Tips til å komme høyere i Google søk

SEO-animasjon
Gode beskrivelser med bilder og grafikk gjør det lettere for leseren å forstå.

Unikt innhold er viktig når du arbeider med SEO ved å tiltrekke målrettede besøkende, forbedre indeksering, øke autoritet og tillit, og skape langsiktig verdi for nettstedet ditt i søkeresultatene.

 1. Lag nytt eller bedre innhold som ikke konkurrentene har. Inkluder grafikk, animasjoner, interaktive elementer, video, etc. Grafikk hjelper med å forstå budskap bedre
 2. Skriv målrettede tittel-tags
 3. Skriv gode selgende meta-beskrivelser
 4. Gjør det enklere å lese: Gjør teksten lett forståelig for alle!
 5. Strukturere bedre: Gjør det enkelt å finne det man leter etter
 6. Gjør nettsiden raskere: Tilpass bilder og videoer
 7.  Bruk kun linker som går til kvalitetssider

Google har ingen formler på hvordan du skal skrive teksten din eller hvilke bilder du skal bruke. I stedet bygger søketeknologien på beregningene av relevans og betydning, og de måler disse beregningene ved å spore hva folk gjør, hva de oppdager, reagerer på, kommenterer og linker til.

Og husk å ha tålmodighet, det kan ta mange uker og flere måneder før du ser resultatet av endringene du gjør.

Anbefalt SEO-plugin for WordPress

Det som er med plugins er dessverre at du mister litt kontroll og det kan oppstå problemer når de oppdateres. Men du kommer ikke utenom å bruke plugins, spesielt SEO-plugins, siden WordPress ikke er bygd for litt mer avanserte men nødvendige SEO-tilpasninger.

Noen av kundene mine har faktisk sluttet å bruke Yoast SEO etter flere uheldige oppdateringsproblemer som rammet søkeresultatene, og har begynt å teste ut en annen plugin kalt Rank Math SEO. Den finnes både som gratis og betalt versjon. Den gjør omtrent det samme som Yoast SEO når det gjelderfilter-hooks i WordPress, så det er mulig å migrere kodene dine over dit. En ting jeg likte med Rank Math er at den har bedre kontroll over hva slags info som skal være med i JSON+LD Schema.

Så jeg vil si det er verdt å gi denne pluginen en sjanse. Test den først i et stagingmiljø for å sjekke ut mulighetene. Hvis det ser ut som det er noe du liker, kan du justere kodene for å få det til å funke med Rank Math og deretter sette nettsiden i produksjon.

En annen SEO-plugin jeg har fått testet litt er All In One SEO. Men vi innså raskt at den manglet flere funksjoner og muligheter. Så det virker ikke som om den er et bedre alternativ.

Takeaway

WordPress er perfekt for SEO takket være funksjoner som SEO-vennlige permalinks, SEO-plugins, enkel innholdsadministrasjon, rask nettsidelasting, mobilvennlighet, og mye mer. 

Det er viktig å merke seg at selv om WordPress gir en solid grunnmur for SEO, avhenger den faktiske suksessen innen SEO av faktorer som innholdets kvalitet, søkeordsundersøkelser, tilbakekoblinger og brukeropplevelse. WordPress er en allsidig plattform som, når den brukes effektivt, kan hjelpe deg med å implementere SEO slik at du kan få nye kunder.

Men, selv om mye er tilrettelagt kan det være mange utfordringer underveis. Nøl derfor ikke med å kontakte en av våre dyktige SEO-konsulenter. Vi er her for å sørge for at din nettløsning blir funnet av kundene dine og oppfyller dine forretningsmål.

Del artikkel

Om forfatteren

Ta steget Ta steget Ta steget

Fortell oss om dine utfordringer, mål og ambisjoner. La oss finne ut hvordan vi kan hjelpe deg.

Kontakt oss for et uforpliktende tilbud.

Noen av våre kunder:

Noen av våre kunder: